Spoštovani uporabniki Islovarja, obveščamo vas, da se spletna stran prenavlja in vnos novih izrazov ni več možen.

 
ime 
geslo 
samoprijava
   

nov uporabnik |  pišite nam  |  

english

iskanje
forum
slovar informatike
o islovarju
zgradba
mejniki
zgodovina
sodelavci
drugi slovarji in viri
partnerji
darovalci
orodna vrstica
 
Uporabna informatika
 

o islovarju

Islovar je terminološki slovar informatike, razlagalni in informativni slovar, ki strokovno izrazje pomensko in jezikovno opisuje, vrednoti in kateremu so dodani angleški ustrezniki, navadno kot ameriška različica.

Slovar zajema informacijsko izrazje, to je temeljno izrazje informatike, informacijske tehnologije in telekomunikacij, pa tudi posebnih področij, kot so baze podatkov, uporabniški vmesniki, poslovna informatika, objektna tehnologija, umetno zaznavanje in sociološki vidiki. Besed splošnega pomena Islovar ne vsebuje.

Islovar nastaja sproti, neposredno na spletu, zato so izrazi opremljeni z oznakami ureditve (predlog , pregledano , strokovno pregledano in urejeno ). Več o značkah. Urejeni sestavki vsebujejo razlage in kvalifikatorje. Več v zgradba slovarja.

Besede, ki jih uporabniki ne najdejo, se shranijo v zbirki nenajdenih izrazov, tako da se pozneje lahko zapišejo v slovar.

Uporabnikom ponuja Islovar številne možnosti:

  • iščejo slovenske ustreznice angleškim strokovnim izrazom;
  • iščejo razlage in angleške ustreznice k slovenskim strokovnim izrazom;
  • s povezavo prim. najdejo soroden izraz;
  • brskajo po naključnih izrazih, novih izrazih in izrazih dneva;
  • po potrebi uporabijo povezave na številne druge spletne slovarje;
  • k obstoječim izrazom in razlagam prispevajo mnenje;
  • izraze, ki jih v slovarju niso našli, vnašajo v slovar, skupaj z angleško ustreznico in po možnosti tudi kratko razlago;
  • udeležujejo se razprav v forumu;
  • z iskalnikom pregledujejo objavljene razprave v forumu;
  • postavljajo strokovna vprašanja.

Za iskanje in ogled foruma se ni treba prijavljati. Za vse druge dejavnosti (komentiranje, vnos novih izrazov in razlag, razprave v forumu) pa se morajo uporabniki prijaviti. Če se v Islovarju še niso registrirali, to opravijo v poglavju nov uporabnik. Nato vnesejo tudi svoje nastavitve.

Pri prispevkih sta urednikom vidna ime in priimek avtorja, pri razpravah v forumu pa sta ime in priimek vidna tudi uporabnikom.

V rubriki Slovar informatike uporabniki najdejo orodno vrstico, ki jo lahko namestijo v Internet Explorer za povezavo na Islovar, na naslove Slovenskega društva INFORMATIKA ali na Google.

Nove izraze pregleduje in po potrebi popravlja urednica slovarja, uredniki in registrirani uporabniki jih komentirajo.

Uredniki in strokovni sodelavci Islovarja imajo dostop do posebnega dela slovarja za urejanje sestavkov. Ta način dela omogoča ne samo boljše komuniciranje, temveč tudi večjo preglednost uredniškega procesa, lažje dogovarjanje in usklajevanje.

Islovar izdaja jezikovna sekcija Slovenskega društva Informatika. Predsednik sekcije Tomaž Turk. Več v 10 let Islovarja.

Urednica slovarja: Katarina Puc

Uredniki: Vladimir Batagelj, Marko Bajec, Jasna Belc, Katja Benevol Gabrijelčič, Petra Borovšak, Alenka Brezavšček, Marko Colnar, Urška Colner Vračun, Darja B. Faraguna, Jurij Jaklič, Tina Jukić, Katja Harej Pulko, Janez Kanič, Matjaž Kljun, Jože Kranjc , Evelin Krmac , Tjaša Kuerpick, France Mihelič, Igor Mlakar, Primož Peterlin, Katarina Puc, Vladislav Rajkovič, Vanda Rebolj, Niko Schlamberger, Ljupčo Todorovski, Tomaž Turk, Špela Vintar, Lucija Zupan, Jerneja Žganec Gros, Radoslav Wechsterbach, Zvonka Leder Mancini.

Tehnična vprašanja: Tomaž Turk, Jurij Jaklič

Med sodelavci in uredniki so številni strokovnjaki – informatiki in jezikoslovci. Uporabljajo se vsi dostopni slovarski viri.

 

 

Na vrh strani

O uporabi piškotkov na spletnih straneh Islovarja

II. izdaja, © 2001-2021 Slovensko društvo Informatika. © Vse pravice pridržane.
vseh izrazov v bazi, iskanj od 1.10.2004 do
>>>> pogoji uporabe slovarja

 


Naši pokrovitelji: